MAuto
0700 17 571; *RENT (*7368)

Каква е печалбата на производителите?

Ако сте се чудили, каква е печалбата от един автомобил за всеки производител, то от Bloomberg имат отговори на този въпрос за изминалата година и цифрите ще объркат всеки фен на машините на четили колела.

Естествено тук не става върпос за масови модели като Golf и Astra, но Ferrari изкарват от един автомобил печалба равняваща се на BMW пета серия с немалко екстри - цели 90 хил. долара. Интересното е, че освен това над 30 процента от дохода на марката не идва от автомобилите, а от мърчъндайзинг и двигатели например.

 

Германците от Porsche изкарват близо шесторно по-малко - 17250 долара, но при продадени 238 хиляди автомобила през изминалата година. Това води до чиста печалба от огромните 3.9 милиарда долара и компанията раздаде тлъсти годишни бонуси за всеки един служител.

Интересни са стойностите и при BMW и Mercedes - те имат чиста печалба на автомобил от само 5 хиляди долара, но естествено количеството е много по-голямо. Персонализациите, които позволяват производителите са едно от основните пера за това и все повече масови такива предлагат персонализации за много по-обикновени модели.

Източник: Fakti.bg